Hur länge klarar man sig på 99 kronor? Jag var tvungen att ta reda på det mer eller mindre ofrivilligt. Mat för en vecka till mig och mitt barn med hjälp av 99 kronor. Det var ganska spännande. Att inte okritiskt stoppa allting i shoppingvagnen utan ta ställning för varje vara och pryl; “Behöver jag verkligen detta?” Ganska snart börjar man skilja mellan skräpmat och mat som faktiskt är värt att lägga pengar på. Man vill ju få ut så mycket som möjligt av den där hundringen (nåja, 99 kronor 🙂 ) och näringsriktig kost behöver inte kosta så mycket.

När man ska leva billigt och ändå äta bra är det några saker man bör tänka på. Handla sällan är en sån sak. Har man bara 99 kronor så gör det sig själv men storhandlar man en gång i veckan eller ännu mer sällan så kommer man att spara pengar eftersom tillfällen till spontanshopping och frestelser blir mindre. Så är det. Gör en matlista för en vecka framöver och gör i ordning en inköpslista och avvik inte från den när du handlar.

Ett annat knep som kloka shoppare använder sig av när de handlar mat är att bygga upp ätandet kring vissa basvaror. Potatis, ris, pasta räknas till exempel som basvaror. Lök är bra att ha hemma. Torkade bönor är toppen och fungerar till grytor, pastasåser soppor och sallader och är både billigt och nyttigt. Bunkra upp med basvaror så att det finns hemma. Tänk “prepping” och gör det till en vana att alltid ha basvaror i skafferiet så att du skulle klara dig om du inte hade en spänn. Då är du välpreparerad för vilken situation som helst.

Enligt näringsläran så kan en person överleva ett helt liv och få fullvärdig näringstillförsel med hjälp av fyra stycken råvaror; Vatten, mjölk, potatis och havregryn. Dock hade jag tänkt att matlistan för vår 99 kronors vecka ska bli en aning mer varierad än så. Handlar du ekologiskt när du har möjlighet så kan du vara säker på att näringsvärdet är intakt. Man tjänar på att lägga pengar på bra mat. Mat som inte framställts med miljövänliga och naturliga metoder ska hellre kallas bukfylla än mat. Mat ska vara näringsrik.